verze pro slabozraké

zvětšit písmo

Za Kopečkem 353, Žamberk, 564 01
Tel: +420 465 612 111
E-mail: albertinum@albertinum.cz
Datová schránka: nvnkgsg

Albertinum, odborný léčebný ústav, Žamberk
Příspěvková organizace Pardubického kraje
118 let (1905 - 2023)

Nacházíte se na stránce:AktualityMěsto dobrých lidí

Město Dobrých lidí

9.6.2023
20230608_111149

V sobotu 27. května 2023 na koupališti v Jablonném nad Orlicí proběhla akce s názvem Město Dobrých lidí. Jde o skupinu nadšenců a dobrovolníků, kteří každý rok od roku 2015 mají společný cíl, a to je pomoci lidem, kteří tu pomoc potřebují. Tento rok se jejich srdce obrátilo k nám, na naše oddělení paliativní a hospicové péče odborného léčebného ústavu Albertinum v Žamberku.

Je to až neuvěřitelné, ale na akci se vybrala úžasná částka 169 230,- Kč.

S paliativním týmem a s hlavní organizátorkou akce Město Dobrých lidí paní Simonou Mikyskovou jsme před akcí rozmýšleli, co naši nemocní potřebují, co bychom jim za získané peníze mohli poskytnout. Rozhodli jsme se pro zpříjemnění společných prostor a k vybudování zimní zahrady uvnitř našeho oddělení. Naši nemocní potřebují hlavně klid, laskavou péči a pobývat v krásném a příjemném prostředí.

Dalším návrhem bylo vzdělávání a intervize pro paliativní tým. Psychologická podpora zdravotníků podílejících se na paliativní péči by měla být pravidelně podporována, neboť nejen pomáhá v prevenci syndromu vyhoření, ale i nepřímo zvyšuje kvalitu poskytované péče. Vzdělávání v paliativní péči je nesmírně důležité. Pokud bude pracovník dostatečně vzdělán, bude poskytovat tu nejlepší péči. Bude vědět například, jak správně zvládat emoce ať už svoje, nebo pacienta. Období na sklonku života je velmi citlivé, citlivé i na jednu špatnou větu nebo i na jeden špatně provedený zákrok. O terminálně nemocného se musí starat personál, který to prostě správně umí a správně cítí.

Akce jsme se jako tým samozřejmě účastnili. Bylo to krásně strávené odpoledne se skvělými lidmi. Všem organizátorům této úžasné akce ze srdce mockrát děkujeme! Děkujeme samozřejmě i všem, kteří se jakkoliv podíleli na výše uvedené finanční částce.

Simona Žabková

Zpět